dinsdag 21 april 2009

Zelfbevrediging

Je veilig en verbonden voelen met jezelf en daardoor ook met je omgeving. Een lichaam dat feilloos aangeeft wat goed en niet goed voor je is. Wat je nodig hebt aan voeding, drank, activiteit en rust.

Je emotioneel bevredigd voelen van binnen uit en niet meer afhankelijk zijn van " genotmiddelen " van buiten af. Dan kies je bewust en geniet je het meest.

Wanneer je dicht bij en aan jezelf komt, gebruikmakend van je oerzintuigen de reuk en de tast , gebeurt er iets bijzonders. Door prettig huidcontact en massage komen er lichaamseigen stofjes vrij, zoals oxytocine , die er voor zorgt dat je je rustig en vredig voelt , en endorfinen die pijnonderdrukkend werken maar ook zorgen voor een gevoel van geluk.

Er treden ook bio-chemische veranderingen op. Zo maken we onder andere minder van het stresshormoon cortisol aan. De spijsvertering en stofwisseling verbetert: dat bevordert een goed gewicht en kan meehelpen de bloeddruk te verlagen.

Veel mensen , zeker de oudere mens, leven zelfstandig maar alleen, door het verlies van een partner of andere familieleden, en ontberen veelal de aanraking van zijn of haar eigen lichaam.

Zonder het personeel en mantelverzorgers tekort te willen doen, is dat ook vaak het geval bij de in zorginstellingen wonende mens. Er wordt wel gesnoezeld en oudere mensen blikken terug o.a. door te ruiken aan " ouderwetse " geurstoffen. Een vorm van reminiscentie.

Op bewust aan jezelf voelen, zelfbevrediging wordt bijna uitsluitend in verband gebracht met sexualiteit, rust nog een zeker taboe en dat is de reden dat er nog weinig aandacht aan wordt besteed.

Naast gevoel is reuk van levensbelang. En wat is er nu vertrouwder dan je eigen lichaamsgeur, die je je hele leven bij je draagt. Het is de meest betrouwbare graadmeter hoe het met je is gesteld.

Het geeft dan ook een hele kick om aan jezelf te ruiken en te ervaren dat je door een goede lijfstijl naar gezondheid geurt.


Geen opmerkingen: