woensdag 17 februari 2016

De naso-genitale alliantie

Reukstimuli spelen een belangrijke rol in menselijk seksueel gedrag.Zo wordt van oudsher de geur van geslachtsorganen beschouwd  als een afrodisiacum , een middel dat de geslachtsdrift opwekt en is genoemd naar Aphrodite , de Griekse godin van de vruchtbaarheid , de zinnelijke liefde en de schoonheid.

De Amerikaanse seksuologen Masters & Johnson hebben altijd staande gehouden dat bij meer dan 80% van het aantal mensen met frigiditeit of potentiestoornissen de reukzin niet goed functioneert.

Frigiditeit en impotentie kennen vele oorzaken zoals hoge bloeddruk , diabetes , te lage hormoonspiegels , neurologische problemen , onvoldoende bloedtoestroom of psychologische problemen.  Ook " lijfstijl " factoren zoals roken , drugs-en alcoholmisbruik kunnen van invloed zijn.

Maar de meeste van die factoren kunnen ook reukstoornissen veroorzaken zodat het onwaarschijnlijk is dat frigiditeit en impotentie direct veroorzaakt kunnen worden door reukverlies.

Er zijn mannen die hun lichaamseigen geur wegwassen om vervolgens een parfum met daarin een kunstmatig vervaardigde muskusvariant op te doen. En er zijn vrouwen die hun lekkere en opwindende eigen geurtjes wegwassen en vervolgens , om " sexy " te zijn , een parfummetje opdoen waarin vaginaal apenvocht (copuline), amber van de potvis of andere dierlijke lokstoffen zijn verwerkt. Die stoffen zijn tegenwoordig veelal kunstmatig vervaardigd.

In de cosmetische industrie wordt ook veel reclame gemaakt voor de verleidende werking van parfums en shampoo, die kunstmatig vervaardigde androstenon bevatten. Er zijn zelfs spuitbussen met androstenon verkrijgbaar.

Androstenon zou invloed hebben op de partnerkeuze en zou veranderingen in het menselijk lichaam teweeg brengen. Indien androstenon inderdaad een menselijk feromoon is , dan is het een chemische boodschapper. Androstenon brengt dan bij de ontvanger een gedragsverandering op seksueel , sociaal of agressief gebied teweeg of zorgt voor een fysiologische reactie.

Bij mannen wordt androstenon geproduceerd in de testes doordat andere steroiden via enzymen omgezet worden tot androstenon. Bij vrouwen wordt androstenon eveneens via enzymen geproduceerd in de ovaria. Androstenon komt vanaf de geslachtsorganen in de overige delen van het lichaam terecht door opname in de bloedsomloop en wordt afgescheiden in ons bloed , urine en speeksel.

Achter het neusgat , een kleine centimeter boven de neusbodem , ligt tussen het slijmvlies en het perichondrium van het neus tussenschot het gepaarde vomeronasale orgaan ( vno ) Ook wel " het orgaan van Jacobson " genaamd. Dit orgaan met een buisvormige structuur is gevoelig voor feromonen.

Omdat we echter zo gewend zijn geraakt om  onze " sociale intelligentie " in te zetten bij het zoeken naar en vinden van een partner , gebruiken wij ons vno nog nauwelijks waardoor deze in het ongerede is geraakt. Alle reden dus om eens flink aan jezelf en of je partner te snuffelen en zo het vno te activeren. Want in de natuur geldt: gebruik het of verlies het. ( use it or loose it )
Geen opmerkingen: