donderdag 29 oktober 2009

Brein bezemen


In de baarmoeder krijgt de vrucht al vanaf de conceptie “ indrukken” en de emoties van genot, angst , schrik e.d., die daaraan worden gekoppeld, bepalen de waardering. Die wordt mede beinvloedt door de context waarin de indruk wordt beleefd.


Stel je zit even klem en neemt op dat moment een bepaalde geur waar. Het kan best zijn dat die geur dan niet als prettig wordt ervaren, ook niet in je latere leven. Je hebt het nare gevoel van klemzitten dan gekoppeld aan die geur.

Misschien heb je door het klemzitten ook al een " verstijfde " angst, een negatieve emotie die je niet door je heen hebt laten gaan.

Zo had ik bij de geboorte een flink punthoofd , een hoofdvorm die je kunt krijgen als je lang klem hebt gezeten en blootgesteld geweest bent aan stress en angst.

Daarom is het brein van de mens bij geboorte al geen tabula rasa meer en kan zelfs al “ aangekoekt “ zijn met niet geheel verwerkte emoties.

Pijnlijke ervaringen of gebeurtenissen , zelfs verwachtingen worden gezien als een bedreiging.
We proberen te overleven door ons daartegen te beschermen of te verzetten. Dan ontstaat een gedragspatroon of emotie die niet wordt verwerkt, die blijft hangen als een soort last in ons systeem. Dat blokkeert onze ontwikkeling en we kunnen last krijgen van negatieve emoties, ons rot gaan voelen of pijn en/of ziektes krijgen.

Onderschat niet hoeveel invloed blokkades ontstaan door niet verwerkte emoties op je mentale weerbaarheid kunnen hebben. En dat kan weer de oorzaak zijn van gebrek aan assertiviteit.

Als je niet voor jezelf opkomt en geen grenzen aangeeft tegenover een ander bouw je, uit onmacht om in het nu te handelen , aversie jegens die ander op die als onverwerkte emotie de relatie negatief beïnvloedt. Er kan dan als reactie ook een behoefte bestaan om die ander terug te pakken.
Dagelijks roepen zintuiglijke gewaarwordingen maar vooral ook gedachten , die uit het verleden van binnen bij ons opkomen , emoties op die ons afleiden en beletten om met aandacht in het hier en nu te zijn. Zij belasten ons lichaam en geest en zo vloeit er onnodig veel energie weg.

Het zijn juist de negatieve emoties, zoals angst, die we niet door ons heen laten gaan. Ons brein kan het daardoor niet verwerken en raakt, zoals dat ook bij onze darmen het geval is, aangekoekt. Dan wordt de essentie van de waarnemingen niet zuiver meer opgenomen en reageren wij ook niet meer zuiver.

Probeer eens elke emotie die bij je opkomt te benoemen en te uiten. Je denkt aan de dood van je dochter en zegt " verdriet " of je denkt aan de dood van jezelf en zegt " angst ". Een vriend heeft je toen je ziek was laten zitten en de emotie die bij je opkomt benoem je als " teleurstelling ".  Je hebt buren waarvan je vindt dat zij een mooier huis hebben dan jij en je voelt " jaloezie ". Je hebt weer de zoveelste vette hap naar binnen gewerkt en de emotie die bij je opkomt is "spijt".

Door het je gelijk bewust te maken vermijd je dat emoties vast komen te zitten en veeg je deze losjes weg. Hoe langer emoties vastzitten hoe steviger je moet " bezemen " Houd het brein dus rein !
EMOTIES KUNNEN JE VLEUGELS GEVEN MAAR OOK VERLAMMEN

Geen opmerkingen: