woensdag 9 juli 2008

Roken ruiken gerookt

Je hoeft het roken niet te laten, mag wel, als je je lichaam maar genoeg tijd gunt om " nuchter " te zijn. Dan voel je feilloos aan wat goed maar vooral wat niet goed voor je is.

Veel rokers krijgen te maken met een verminderde reuk-en smaakzin. Dat is op zichzelf al vervelend genoeg maar kan er toe leiden dat er veel zout gebruikt wordt om het voedsel op smaak te brengen. Ook schijnen rokers minder groente en fruit te eten omdat het als minder smakelijk wordt ervaren. Weinig vezels en vitaminen dus.

Nicotine zou ook hormonale gevolgen hebben en bevordert met name de proteogenese, wat inhoudt dat rokers meer spiermassa hebben en een hogere eiwitbehoefte en eten daarom meer vlees. Zij krijgen veelal veel verzadigde vetten naar binnen.

Veel rokers denken bij het stoppen van roken zwaarder te worden. Nicotine bevordert in lichte mate de stofwisseling en bij het stoppen met roken worden er dus minder snel calorie├źn verbrand. Ook je reuk en smaak worden weer beter. Dit kan de eetlust bevorderen.

Maar ook komen veel mensen, die stoppen met roken, vaak aan doordat zij als vervanging voor het roken gaan snoepen en of meer alcohol gaan drinken. Dat is naar mijn mening het beste bewijs dat te veel roken, net zoals teveel eten en teveel alcohol drinken, een mentaal-emotionele oorzaak heeft.

Een vingertip : strijk regelmatig met je vingers langzaam en zacht heen en weer langs je boven-en onderlip. Als je vingers en lippen elkaar raken worden de grootste tactiele gebieden van de hersenen geactiveerd. Dat geeft, ook aan niet rokers, grote emotionele bevrediging.

Snuffel ook maar eens goed aan jezelf. Ruik je naar rook of naar gezondheid.?


Geen opmerkingen: