woensdag 5 september 2007

Was en wees jezelf


Water is de bron van alle leven, we bestaan grotendeels uit water, en is daarmee voor de lichaamsfuncties, inclusief de huid, van elementair belang.


Onze huid is de buitenste laag van ons lichaam en beschermt onze organen tegen stoten en schaven. Ook beschermt hij ons lichaam tegen uitdroging en regelt hij onze temperatuur. Verder zorgt hij ervoor dat schadelijke bacteriën niet in ons lichaam kunnen doordringen.

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De huid is op sommige plaatsen heel dun, zoals op ons voorhoofd en de oogleden. Op andere plaatsen, zoals de voetzolen en handpalmen, is onze huid juist dik. Voel maar eens aan je oogleden en kijk en voel daarna aan je handpalmen.

Dagelijks grondig wassen met water is voldoende voor het verwijderen van zweet en niet vettig vuil. De buitenste laag van de huid, waarin de huidcellen als het ware met specie aan elkaar vastzitten, kan maar een klein beetje water opnemen of afgeven. Zo kan water niet zomaar de huid binnendringen en kan er ook niet teveel vocht uit het lichaam verdwijnen.

Talg en zweet vormen een vetlaagje op onze huid. Deze film bevat stoffen die de huid soepel houden. Ze wordt wel “hydrolipidelaag” genoemd. Bij te lang contact met water zwelt de huid op en kan er meer vocht verdampen waardoor onze huid uitdroogt.

Een haar bestaat uit een wortel, die in de huid vast ligt, en het zichtbare deel van de haar, de schacht. De haar is elastisch, kan water opnemen en wordt door talgklieren vet gehouden. In ons haar komt naast talg en huidschilfers ook vuil terecht.

Vettig vuil wordt door water alleen niet verwijderd. Daar is een wasactieve stof voor nodig die een brug vormt tussen water en vet, substanties die elkaar normaal gesproken afstoten, en het vettig vuil los maakt van de huid en het haar. Omdat we allemaal, de een wat meer dan de ander, vettig vuil kunnen oplopen is dan ook het zuinige gebruik van een zuivere gel of zuiver zeepje met de ideale compositie van natuurzuivere ingredienten , waarmee je na gebruik lekker naar jezelf blijft geuren, aan te raden.

Het kan nodig zijn om een droge huid en of het haar iets “ bij te voeden” met een plantaardige basisolie of een combinatie daarvan. Voordelen van plantaardige oliën op de huid zijn de vochtbindende eigenschappen, het zacht en soepel houden van de huid en - meestal indirect - een positieve invloed op een aantal huidaandoeningen, waaronder bepaalde soorten eczeem.

De keuze van de olie wordt bepaald door factoren als leeftijd, seizoen, huidgesteldheid en aandoeningen. Soms is een wat vettere olie gunstiger, soms een iets “ drogere”.

Geen opmerkingen: