woensdag 5 september 2007

Ego ecosysteem

Onze huid is een prachtig ecosysteem met een grote gemengde, maar stabiele populatie van micro-organismen waarbij factoren als temperatuur, vochtigheid en zuurgraad van invloed zijn op geslaagde kolonisatie.

Bij bacteriën denkt men vaak aan ziekteverwekkers, maar er zijn ook veel nuttige bacteriën. Die spelen een hoofdrol bij het beschermen van ons organisme tegen infecties.

Dag en nacht zijn deze " blijvertjes " (de commensalen) op en in onze huid in de weer om de " voorbijgangers " (de transienten), die ons ziek kunnen maken, te elimineren. Ze horen bij ons leven en we kunnen niet zonder ze.

Werden tot voor kort huidbacteriën alleen geïdentificeerd door ze te kweken op een voedingsbodem, dan ziet men alleen de bacteriën die daarop kunnen groeien, door nieuwe technieken heeft men kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld alleen al op de onderarm van mensen meer dan 180 soorten bacteriën leven. Hoewel mensen een aantal soorten bacteriën gemeenschappelijk hebben verschilt de huidflora van persoon tot persoon.

Maar de bacteriën op en in onze huid spelen ook een belangrijke rol bij het omzetten van de vele stoffen, de substraten die in onze klieren worden geproduceerd en op en in de huid vrijkomen, naar lichaamseigen geuren.

De kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling van de substraten wordt mede bepaald door nutriele en endocriene invloeden van binnenuit. De samenstelling van de geurstoffen op de huid kan dan ook per persoon van dag tot dag variëren.

Met prebiotica, voedingsstoffen voor bacteriën,of probiotica, toevoeging van bacteriën, in een deo of andere cosmetica, kan de huidflora en daarmee de lichaamseigen geur van buitenaf worden beïnvloed.

Je kunt met lactobacillen werken om te bezien in hoeverre het door melkzuurbacteriën geproduceerde mevalonzuur aanleiding zou kunnen zijn tot synergie met coryneforme bacterien en of daardoor androstenen in grotere mate geproduceerd zouden kunnen worden.

De industrie is alweer bezig om produkten met microbiële culturen, zoals de Lactobacillus ala-odoris, te ontwikkelen om lichaamseigen geuren te bestrijden.

Maar waarom zou je je goede huidflora, die bij een gezond mens in balans is en perfect haar werk doet , gaan bestrijden of manipuleren.

Wel dagelijks wassen , spaarzaam met een natuurzuiver zeepje , tanden poetsen en een tongschraper gebruiken.

Geen opmerkingen: