woensdag 9 april 2008

Veilig voelen
De tast laat voelen hoe iets of iemand of jezelf aanvoelt. Men kan voelen met de zenuwen die in de huid zitten. Deze huidsensoren, of zenuwuiteinden, sturen signalen over de sensatie die ze waarnemen naar de hersenen.

Maar de lichamelijke aanraking veroorzaakt innerlijk ook een " emotionele " reactie, zoals liefde of haat, verdriet of blijdschap, afkeer of affectie, schrik en angst, die aangeboren maar ook aangeleerd kan zijn. Dat uit zich dan in houding en gedrag.

Stel dat iemand in het verleden bij herhaling is betast of geslagen, dat als negatief heeft ervaren en dat nog niet verwerkt heeft. Dan kan een als liefdevol bedoelde en zuivere aanraking, van iemand anders in het heden, een negatieve reactie veroorzaken.

 Je kunt dan in een spanningsveld geraken van enerzijds de behoefte aan  meer emotionele voldoening en anderzijds gebrek aan moed om de oorzaak van je negatief reageren op een aanraking op te sporen en er wat aan te doen.

TIP Als ervaringen uit het verleden je nog weerhouden van het vermogen om van een aanraking te genieten, kun je als tussenstap bewust en veelvuldig aan jezelf voelen waarbij je het jij en ik overstijgt en je (je ) veilig kunt voelen.


Geen opmerkingen: