dinsdag 25 september 2007

Ruiken en proeven




Je ruikt en proeft de geur (aroma) van wat je eet en drinkt door geurwaarneming via de neus (orthonasaal) en via de mond (retronasaal)

Als we niet goed kunnen ruiken en proeven wat we eten en drinken gaan we, vaak onbewust, af op bijkomende zaken zoals de textuur, hoe voedsel in de mond voelt, temperatuur, vorm, kleur en zelfs het geluid van het voedsel.

De smaakzin kent vier basissmaken -zoet, zout, zuur en bitter- met ieder eigen smaakpapillen op de tong. Uit onderzoek is gebleken dat mensen nog een vijfde smaak hebben, die gevoelig is voor glutamaat, een van de twintig bouwstenen van de eiwitten in vlees, vis en groenten. Deze smaak wordt aangeduid als ‘unami’ en betekent ‘vlezig’ of ‘pikant’. Het verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en de zoete smaken.

Maar we hebben op de tong ook nog een vettige gewaarwording. Bijvoorbeeld bij het eten van slagroom.

De hete of scherpe gewaarwording van bijvoorbeeld peper is geen smaak maar een prikkeling.Het wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine die onze gevoelszenuw (het trigeminaal systeem)irriteert. We noemen het voedsel dan 'heet'.

Er zijn mensen die aangeven dat zij door een verminderde reuk-en of smaakzin afvallen omdat zij minder zin in voedsel en drank hebben.

Geen opmerkingen: